28 Nisan 2012 Cumartesi

"İstikbal Göklerdeydi" Belgesel Projemiz İçin Çalışmalara Başladık

İlk Türk uçağının bundan 88 yıl önce uçtuğunu biliyor muydunuz? Peki Türkiye'de 1950'ye dek onlarca özgün uçak modelinin denendiğini? 1947'de bir "uçan kanat" üretildiğini? 1951'de Danimarka'ya satılan hafif nakliye uçağından haberdar mısınız? Vecihi Hürkuş'u tanıyor musunuz? Ya Nuri Demirağ'ı, Âli Yıldız'ı? "Marshall Yardımları" nedir, biliyor musunuz?

Belki siz tüm bunları biliyorsunuzdur. Ama çoğumuz bilmiyoruz. "Türk uçağı yaparlarsa kokpitine nazar boncuğu asarlar, kanopisine 'maşallah' yazarlar," diye dalga geçiyor, kendi geçmişimize haksızlık ediyoruz.

"İstikbal Göklerdeydi," Türk havacılık sanayii tarihini Osmanlı'nın son yıllarından başlayarak anlatan; bahsi geçen kişi, süreç, olay ve uçakları herkesin bilmesini amaçlayan bir belgesel projesi. Tamamlandığında, canlarını dişlerine takarak "bir şeyler" yapmaya çalışan ve neredeyse her defasında resmi yollarla engellenen Türk havacılık önderlerine naçizane bir saygı duruşu niteliği taşıyacak.

Fakat süreç pek da kolay olmayacak. Çünkü bu uçakların günümüze kadar korunmuş birer örneği yok. O zamanki devlet ana yenilik ve gelişime karşı nasıl bir öfke taşıyorsa artık, tamamını imha etmiş. Dolayısıyla uçakları 3 boyutlu modelleyerek sanal ortamda yeniden yaratmamız gerekiyor. Bu da eldeki imkanlarla uzun zaman alıyor.

Ama bizzat modellediğim, ilk Türk jet uçağı THK-16'nın kabası bitti sayılır. Elbette, daha çok işi var:

(Resimleri büyütmek için üstlerine tıklayın.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder